Låt oss säga att du har skrivit färdigt din bok och nu är det bara sista steget kvar – att publicera ditt verk. För att göra detta brukar man vanligtvis gå antingen genom ett bokförlag eller genom att själv ge ut sin bok. För att skapa en klarhet kring hur de olika processerna går till har vi valt att sammanställa dem i denna artikel.
Att ge ut sin bok på egen hand
Idag finns det flera olika sätt att gå tillväga för att ge ut sin egen bok. Det finns flertal olika kurser som man kan läsa för att veta vad det innebär att bli egenutgivare men även många olika företag som gärna hjälper till med den processen. Om man däremot inte vill göra något av det kan man istället välja att göra allting själv.
Men för att sätta sig in i detta krävs det mycket jobb. Att ge ut en bok innebär att man har en plan för alla viktiga delarna, bland annat hur boken ska tryckas och se ut. Vad ska man ha för omslag? Hur ska man nå ut till den rätta målgruppen genom marknadsförningen? Ska man anlita någon som läser igenom ens manus först eller enbart förlita på sina egna språkförmågor?
Det är även vanligt att egenutgivare skapar ett eget bokförlag för att kunna få sin roman publicerad då vägen genom etablerade bokförlag tar tid och kan vara mycket omständlig. Men för att klara av att vara egen utgivare finns det många aspekter att ta hänsyn till och inte minst det ekonomiska. Man behöver alltså fundera en hel del på vad som är rätt väg att gå för en själv och hur ens tillgångar ser ut.
Att ge ut sin bok med hjälp av bokförlag
Många strävar efter att ge ut sin bok med hjälp av ett bokförlag. Detta gör att författaren både sparar tid och pengar om man lyckas få bokförlagen att uppmärksamma ens verk. Dessvärre tar denna process oftast något längre tid då man måste vänta på att någon eller flera på bokförlaget läser igenom manuset som man skickat in. Dessutom tar det tid innan man får feedback som antingen bekräftar att man kommer få ge ut sin bok genom dem eller om det krävs mer arbete och att man kan återkomma vid ett senare tillfälle eller om de inte vill samarbeta alls.
Fördelen med att samarbeta med bokförlag är att de står för allt extra arbete som marknadsföring, kostnader för tryckeri, konvertering till ljudbok och så vidare. Dessutom kan det vara en trygghet för någon som är ny inom branschen att istället för att helt och hållet försöka förstå sig på allt på egen hand kunna förlita sig på dem som tidigare har hjälpt andra att publicera sina böcker.