Hitta din bokidé

Att välja boktema kan ibland vara svårt. Vissa väljer sport, t.ex. fotboll eftersom det finns så mycket att skriva om, allt från fotbollsarenor till betting odds. För att skapa en bok eller ett skriftligt verk av något slag krävs det en hel del förarbete. Ingenting är serverat på silverfat, utan allting tar sin tid. Inte minst gör själva planeringen kring arbetet det, men även hur och vad man ska skriva om, framförallt om man som skribent vill kunna leverera något som skapar wow-faktor hos den eller de som kommer att läsa verket.

Så sant som det är sagt spelar författarens skicklighet kring det skriftliga språket stor roll, men utöver detta måste även handlingen i boken innehålla en intressant och underhållande idé för att ha en chans på bokmarknaden. Ett exempel skulle kunna vara att skriva om en karaktär som vinner på sportbetting och sedan blir utsatt för en rad olika mysterium som måste lösas.

Tittar man på Metro’s lista om alla de böcker som “man bör läsa innan man dör” kan man se att de flesta av dem följer ett tema som tyder på seriositet och allvar. Det finns djupa budskap och många av dem är verklighetstrogna, eller kanske till och med samhällsinriktade på ett eller annat sätt. Somliga mer uppenbara än andra.

Tittar man även på listan av nyutgivna böcker från detta år kan man även där se att de flesta böckerna delar ett tema som inte allt för mycket svävar iväg från det verkliga livet. Dock innebär inte detta att alla böckerna är realistiska men det finns tydliga kopplingar som läsaren kan relatera till på ett eller annat sätt.

För att skapa en bok som kan väcka intresse behöver den inte enbart vara verklighetstrogen. Några av de största böckerna i världen är exempelvis Harry Potter-serien men också Sagan om ringen.

I böckerna målar man upp världar som innehar många varelser man aldrig tidigare hört talas om, karaktärer har egenskaper som man vet är omöjliga att bemästra i verkliga livet, men ändå är de stora succéer världen över.

Så vad bör man sträva efter om man är osäker på vilket tema man ska välja? Frågan är endast din att besvara. Men ett bra tips är att du på något sätt kan känna att du har en koppling till en del av den historia som du vill berätta, oavsett hur handlingen kommer att utspela sig. Låt fantasin flöda och ta inspiration från andra. Men framförallt, underskatta inte dina egna idéer och tankar.

Tänk på att det blir mer intressant för läsaren om man har en helt ny idé gentemot alla tidigare böcker som redan skrivits. Dock innebär det inte att din bok inte får handla om varulvar eller vampyrer bara för att Twilight redan har publicerats en gång i tiden, men att tänka om och i nya banor kommer definitivt väcka många människors intresse.

Ett annat tips som kan vara hjälpsamt är att fråga sig själv “vad hade jag velat läsa om?”, det finns oändligt många böcker som handlar om sådant vi människor inte alltid förstår oss på, exempelvis olika sjukdomar, rymden, döden och andra främmande ting. Men det som kanske är viktigast för någon som ska måla upp en hel historia på egen hand är att finna intresse för sin egen berättelse. Använd flera olika ämnen som du fascineras av.

I skrivandets värld finns det inga rätt eller fel, inga omöjligheter eller begränsningar. Allting behöver inte vara logiskt förklarat eller ens inneha ett självklart avslut. Det kan vara upp till läsaren att avgöra. Men det är bara du som har makten att kunna avgöra hur handlingen kommer att se ut.